Magjia e vjeshtës në kuzhinë

 

E vlerësoj shumë që kam mundësinë të përjetoj të katër stinët e vitit, pasiqë secila nga stinët sjell me vete bukurinë e saj.

Që me datë 22 Shtatorë, zyrtarishtë ka filluar stina e vjeshtës. Është vështirë të mos e vërejmë këtë pasiqë edhe vet natyra merr ngjyrat perfekt të kombinuara, sa që na bënë të ndjehemi sikur jemi në një përrallë. Kudo që të shikojmë shofim bukuri natyrore.

Ky transformim përpos natyrës ndodh ene tek njerëzit, e sidomos në kuzhinë. Fillimisht ndryshon konsumi i produkteve, veçanarisht i pemëve dhe perimeve. pasiqë secili dëshiron të konsumoj çka është e freskët në treg. 
Si pemë dhe perime të stinës së vjeshtës llogariten: Panxhari i kuq, kungulli, spanaku, patatet, karotat, selino, mollët, gështenjat, etj.

Edhepse tani, me ndihmën e importeve të ndryshme, na e është mundësuar që përgjatë tërë vitit të konsumojm pemë dhe perime që ndoshta nuk janë të sezonit, prap se prap konsumimi i gështenjave, kungullit apo tjera, në stinën e vjeshtës na jep një kënaqësi më të veçant. Ndjehemi më afër me natyrën dhe shpeshë kujtojmë kohën e mëparshme kur duhej të presim një vitë të tërë pët të mbledhur gështenjat.

Kjo stinë më kujton disa momente të preferuara të fëmijëris time. Një ndër to është vizitat tek gjyshja, pasi që ajo kishte një kopshtë të madhë përplot me perime të ndryshme, si patatet, qepët, karota, kunguj, etj.
Me shumë qejf ndihmoja në korrjen e perimeve, sepse e dija që si shpërblim në mbrëmje do të ketë diçka të shijshme përgaditur nga vet gjyshja ime.

Një nga perimet e mija të preferuara ka qenë, dhe vazhdon të jet akoma, është kungulli. Prandaj edhe gjyshja shpesh përgadiste për mua ëmbëlsirë të kungullit. Këto ditë të lumtura i kujtoj me shumë mall, dhe jam e lumtur që pata mundësin të krijoj kësi lloj kujtimesh.  Thjeshtë thënë janë të pa paguara.

Mbase shumica tashmë e keni parë në llogarin time të Instagramit, që kam përgaditur shpesh supën prej kungulli,një nga supat më të preferuara të familjes time.
Andaj besoj që nuk do ishte keq nëse do e shtoja edhe unë një recetë të supës së kungullit, në listën e gjatë të recetave të ndryshme.

Përgaditja është shumë e thjeshtë, me pak përbërës.
FOTO
Për 6 persona, nevojiten:

  • 800 gram Kungull të prerë në copa dhe të qëruar me një thikë të mprehtë
  • 1 Qepë të kuqe
  • 1 thelb të hudrës
  • 2 karota që qëruara dhe të prera në copa
  • 2 lugë vaj ullirij
  • 0.8 – 1.0 litër bouillon
  • Kripë, biber të zi dhe biber të kuqë.

​Fillimisht në një enë, ku do përgadisi supën e nxehi vajin e ullirit, shtoj qepën dhe i fërgojë për 2 minuta. Pastaj shtoj kungullin dhe karrotat dhe i lë për 8 minuta që të skuqen bashkë, duke i përzier me lugë koh pas kohë.
Shtojë dhe hudhrën e shtypur, e cila krijonë një aromë të këndëshme. Pas rreth 15 Minuta shtojë gjysmën e buillon-it dhe i lë të zihen derisa të zbuten perimet. Ndërkohë shtojë pak nga pak buillon, duke lënë anash 0.2 Litër të buillon-it për më vonë.
Pasi të jenë zbutur perimet, me ndihmën e mixerit (për lëngje) bluaj mirë krem-supën. Supën e bluar e kthej përsëri në enën që ishte më herët, dhe e lë që të zihet në zjarrë me shpejtësi të mesme. Shtoj kripë, biber të zi, dhe të kuqë (sipas dëshirës). Buillon-in e lënë anash e shtojë tek supa duke e përzier mirë dhe e lë që të zihet edhe rreth 8 Minuta tjera. 
Dhe gati është supa.

​Shpresoj të ju ketë pëlqyer.
Uroj të kënaqeni me bukuritë dhe frutat/perimet e kësaj stine jashtzakonishtë të bukur.
Deri në postimin tjetër ju uroj çdo të mirë. 

P.S. më shkruani për çdo dëshirë, koment, kritik apo këshill të juaj. 

​HanaYummy 🙂


Herbstzauber in der Küche

Ich schätze die Gelegenheit, alle vier Jahreszeiten des Jahres zu erleben, da jede Jahreszeit ihre Schönheit mit sich bringt.

Ab dem 22. September hat die Herbstsaison offiziell begonnen. Es ist schwer, das nicht zu bemerken, da die Natur selbst die perfekte Farbmischung annimmt, die uns das Gefühl gibt, in einem Märchen zu sein. Überall sehen wir natürliche Schönheit.

Diese Veränderung außerhalb der Natur geschieht den Menschen, insbesondere in der Küche. Der Konsum von Produkten, insbesondere von Obst und Gemüse, ändert sich zunächst. da will jeder konsumieren was frisch auf dem markt ist.
Zu den Früchten und Gemüsen der Herbstsaison gehören: Rote Beete, Kürbis, Spanac, Kartoffeln, Karotten, Sellerie, Äpfel, Kastanien usw.

Obwohl wir nun mithilfe verschiedener Importe das ganze Jahr über Obst und Gemüse konsumieren können, das möglicherweise nicht in der Saison ist, macht uns der Verzehr von Kastanien, Kürbis oder anderem im Herbst mehr Freude. insbesondere. Wir fühlen uns der Natur näher und erinnern uns oft an die Zeit, als wir ein ganzes Jahr warten mussten, um die Kastanien zu sammeln.

Diese Staffel erinnert mich an einige meiner Lieblingsmomente meiner Kindheit. Eine davon ist der Besuch einer Großmutter, da sie einen großen Garten voller Gemüse wie Kartoffeln, Zwiebeln, Karotten, Kürbis usw. hatte.
Ich half sehr gerne bei der Gemüseernte, denn ich wusste, dass meine Großmutter am Abend etwas Leckeres zubereiten würde.

Eines meiner Lieblingsgemüse war und ist Kürbis. Deshalb hat meine Großmutter mir oft Kürbisdessert gemacht. Ich kann mich noch sehr gut an diese glücklichen Tage erinnern, und ich bin froh, die Gelegenheit gehabt zu haben, solche Erinnerungen zu schaffen. Einfach gesagt, sie sind unbezahlt.

Vielleicht haben die meisten von Ihnen schon auf meinem Instagram-Account gesehen, dass ich oft Kürbissuppe gemacht habe, eine der Lieblingssuppen meiner Familie.
Ich glaube, es wäre nicht schlecht, wenn ich ein Kürbissuppenrezept zur langen Liste der verschiedenen Rezepte hinzufügen würde.

Die Zubereitung ist mit wenigen Zutaten sehr einfach.
PHOTO
Für 6 Personen benötigt:

800 Gramm Kürbis in Stücke schneiden und mit einem scharfen Messer schälen
1 rote Zwiebel
1 Essenz Knoblauch
2 Karotten, die schneiden und in Stücke schneiden
2 Esslöffel Olivenöl
0,8 – 1,0 Liter Bouillon
Salz, schwarzer Pfeffer und roter Pfeffer.


Zunächst in einer Pfanne, in der die Suppe zubereitet wird, das Olivenöl erhitzen, die Zwiebel hinzufügen und 2 Minuten braten. Dann fügen Sie den Kürbis und die Karotten hinzu und lassen Sie sie 8 Minuten lang zusammen braten und von Zeit zu Zeit mit dem Löffel mischen.
Fügen Sie den gepressten Knoblauch hinzu, der ein angenehmes Aroma gibt. Nach ca. 15 Minuten die Hälfte der Bouillon dazugeben und köcheln lassen, bis das Gemüse weich ist. In der Zwischenzeit etwas Bouillon hinzufügen und 0,2 Liter Bouillon für später weglassen.
Sobald das Gemüse weich geworden ist, gut mit dem Mixer mischen (für Säfte). Verwandelt die Suppe wieder in den Behälter, der früher war, und belässt ihn bei mittlerer bis hoher Geschwindigkeit. Salz, schwarzen Pfeffer und Rot hinzufügen (optional). Das übrig gebliebene Bouillon in die Suppe geben und weitere 8 Minuten köcheln lassen.
Und die Suppe ist fertig.

Hoffe es hat euch gefallen.


Ich wünsche Ihnen viel Spaß mit den Schönheiten und Früchten / Gemüse dieser außergewöhnlich schönen Jahreszeit.
Bis zum nächsten Beitrag wünsche ich Ihnen alles Gute.

Nachsatz Schreiben Sie mir für Ihre Wünsche, Kommentare, Kritiker oder Ratschläge.

HanaYummy
🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s